Droom jij ervan om een eigen horecazaak te beginnen? Misschien ligt jouw interesse bij een restaurant, café of een bakker. Wat je ook wil doen, de horeca betekent hard werken. Je krijgt er wel veel voor terug zoals gezelligheid en inkomsten. Maar waar moet je aan denken bij het beginnen van een horecatent? Dat lees je hier.
Franchise of eigen concept
Allereerst is het noodzakelijk om te bedenken of je een eigen concept wil uitwerken of een franchise eigenaar wil worden. Bij het starten van een zelfbedacht concept heb je meer vrijheid en de mogelijkheid om het aan te pakken zoals je dat zelf wilt. Wel is het zo dat je meer budget nodig hebt om te beginnen, tenzij je een sponsor hebt. Heb je een bedrijf gevonden dat een nieuwe franchise zoekt? Dan heb je natuurlijk een eigen inleg nodig waar je mee aan de slag kunt, maar er wordt ook veel voor je geregeld op het gebied van de locatie, marketing, inkoop etc.
Inkoop
Bij het overnemen of starten van een restaurant of café is het belangrijk om na te denken over de inkoop. Begin bij het begin; heb je interieur nodig? Moet je een horeca koelkast kopen of ander soort keukenapparaten? Welk type koffiemachine wil je gebruiken en waar gaan de gasten op zitten? Zodra dit allemaal rond is kun je het eten en drinken verkopen. Hierbij komt natuurlijk ook inkoop van producten kijken. Wanneer en waar je iets koopt is afhankelijk van het type gerechten dat je wil bereiden en of het vers is of niet. Houd er rekening mee hoeveel gasten er verwacht worden, zodat je niet te veel koopt.
Locatie
De locatie waar jouw horeca onderneming komt heeft ook veel invloed op het hele idee. Komt er een restaurant langs de snelweg of is het een winkelstraat midden in het centrum? Waar jouw zaak gevestigd is heeft invloed op de hoeveelheid mensen die er op af komen. Zo kun je jezelf natuurlijk ook online promoten, maar wil je ook dat er genoeg mensen voorbij lopen en even komen zitten. Denk ook na of er een mogelijkheid is tot een buitenterras in de zomer.
Prijzen
Uiteraard zijn de prijzen ook belangrijk om te bepalen, zodra je weet hoeveel iets kost kun je een winstmarge berekenen. Houd ook rekening met personeelskosten, huur en andere vaste lasten die erbij komen. Dit kun je allemaal doorberekenen.