Algemeen

Welke vaderschapstest is betrouwbaar?

Een vaderschapstest kan voor veel stress zorgen. De hele situatie om het nemen van een vaderschapstest is natuurlijk al enorm stressvol. Daar komt nog eens bovenop dat u kost wat kost een betrouwbare test wilt afnemen. Maar welke soort vaderschapstest is nu betrouwbaar? Kort door de bocht gezegd zal ik deze test niet bestellen bij de goedkoopst mogelijke aanbieder uit het verre oosten. U wilt voor uw gemoedsrust dat de test van de hoogste kwaliteit is om de hoogst haalbare zekerheid te hebben. Dat betekent dat u goed onderzoek moet doen naar de twee soorten vaderschapstest en bij welke partij u deze test wilt afnemen. De hele situatie om de vaderschapstest is al heel stressvol. Extra stress kunt u niet gebruiken. Vandaag wil ik wat meer vertellen over een betrouwbare aanbieder van deze testen, maar ook over de twee verschillende soorten testen.

 

Een betrouwbare test

Allereerst is het misschien goed om kort wat te vertellen over wat er gebeurd met een vaderschapstest. Bij deze test word het DNA van de geteste vader vergeleken met het DNA van het kind. Dit geeft antwoord op een hele belangrijke vraag, namelijk of u de biologische vader bent van het kind. Boven alles moet deze test dus betrouwbaar zijn, de risicomarges zijn daarom beperkt tot een miniem 0.001 procent. Dat betekent dat u met een vaderschapstest, van DNA-test, een 99,999% zekerheid heeft. De test is gemakkelijk en pijnloos af te nemen. Dit doet u door middel van een wattenstaafje. Omdat het resultaat op minimaal 20 plaatsen word geanalyseerd is het de uitslag van de test ontzettend betrouwbaar. Als ook de moeder meedoet aan de DNA-test kan de nauwkeurigheid nog groter worden gemaakt. Helaas komt het niet altijd voor dat de moeder wilt meewerken. Sterker nog, soms heeft u een test nodig die ook stand houd in een rechtszaak.

 

Gemoedsrusttest of rechtsgeldige test

De gemoedsrusttest is precies bedoeld waar de naam voor staat, namelijk om u gerust te stellen. De rechtsgeldige test, stelt niet alleen gerust, maar kan ook gebruik worden in een juridisch proces. Helaas is dit soms nodig. Denk bijvoorbeeld aan echtscheidingen, voogdij, of erfenissen. Een gemoedsrusttest is in principe niet genoeg om te gebruiken in een juridisch proces. Dat komt vooral omdat de rechtsgeldige test word afgenomen door een derde. De andere neemt u zelf af. Zo is dit vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van een corona zelftest of een PCR test. De betrouwbaarheid van de uitslag veranderd niet.