Heb jij wel eens van een percolator gehoord? Een percolator kun je gebruiken voor het zetten van een kop koffie, iets dat vooral in de vijftiger jaren van de vorige eeuw van toepassing was. Een percolator wordt ook wel eens een pruttelpotje genoemd. De percolator is echter allesbehalve uit de tijd.Sterker nog, de percolator is terug van eigenlijk nooit weggeweest.
Handig als je een vers kopje koffie wilt zonder dat je elektriciteit in de buurt hebt
Een percolator kun je eigenlijk altijd gebruiken om een vers kopje koffie te krijgen. Mits je maar de beschikking hebt over een warmtebron, water, versgemalen koffie en een klein beetje geduld. Elektriciteit is dus niet nodig. Ga je aan de slag met een percolator, dan ga je slow coffee bereiden. Je kunt een percolator wel enigszins vergelijken met een moka express of een Italiaanse koffiepot. De werking toont namelijk sterke overeenkomsten. Kies je voor een percolator, dan krijg je een apparaatje dat bestaat uit vijf onderdelen. Dit zijn een waterreservoir, de filter waar de koffie in gaat, een filterplaatje met een filter ring en een percolator, een kan waarmee je de gemaakte koffie uit kunt schenken.
Een percolator maakt gebruik van stoomdruk
Een percolator maakt gebruik van stoomdruk. Dat levert in zo goed als alle gevallen een zeer sterke koffie op met een diepere smaak. Dat betekent overigens niet dat een percolator ontworpen is om espresso te maken. Heb je een percolator, dan ga je percoleren. Je vult het reservoir met water en verwarmt het water met een warmtebron. Dit zou bijvoorbeeld een gaspit kunnen zijn, soms kun je ook gebruik maken van inductie.
Slow coffee is vaak de meest smaakvolle koffie die er is
De warmtebron verwarmt het water en wanneer het water bijna kookt, wordt het water door een hol buisje in de kan naar boven geduwd. Vervolgens gaat het water, vanwege de druk, via het filter langs de vers gemalen koffie naar de uitschenken. Een uitstekende werkwijze, want zo neemt het water namelijk de beste smaken en aroma’s van de koffie mee. Let wel op; je moet wel altijd geduld hebben. Het resultaat mag er echter altijd zijn. het is het lange wachten in negen van de tien keer namelijk meer dan waard. Want slow coffee is vaak de meest smaakvolle koffie die er is. Ben jij een fervent liefhebber van koffie en kom je wel eens op plekken waar niet meteen elektriciteit beschikbaar is? Overweeg dan de aankoop van een percolator.