Algemeen

Wil je weten of jouw familie wel jouw biologische familie is? Hier vind je de antwoorden die je zoekt!

Ben je op zoek naar antwoorden op vragen zoals ‘Ben ik wel echt familie van deze persoon?’, ‘Is dit wel mijn echte vader?’, of ‘Ben ik wel de biologische vader van mijn kind’? Dan kan alleen een verwantschapstest jou met zekerheid de antwoorden geven die je nodig hebt. Voordat je een dergelijke test gaat doen, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je je bewust van moet zijn. In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten. Zo kun jij kiezen voor de test die het beste past bij jouw situatie. 

 

  1. Het type test

Voordat je een test gaat doen, is het belangrijk te weten naar welke antwoorden je op zoek bent en welke DNA test je hierbij kan helpen. Wil je graag weten of iemand familie van jou is en zijn jullie beide mannen? Dan ben je het best geholpen met een Y-chromosoom test. Wil je echter weten of iemand binnen jouw familie een specifieke rol ten opzichte van jou heeft, zoals bijvoorbeeld een oom, tante, nicht of neef? Dan kun je hierbij kiezen voor een verwantschapstest die specifiek gericht is op deze familiaire rol. Ook zijn er grootouder testen beschikbaar, waarmee je kunt testen of grootouders en kleinkind wel familie van elkaar zijn. Wil je een vaderschapstest laten doen? Dan kan dit zowel door te testen met een geboren als met een ongeboren kind. De vaderschapstest voor een situatie met een ongeboren kind heet een prenatale vaderschapstest. 

 

  1. Wil de betreffende partij wel meewerken aan de test?

Het kan voorkomen dat je een DNA-test wilt doen, waarbij je de andere partij niet kan of wil inlichten, of waarbij deze partij niet mee wil werken aan de test. In dit soort gevallen is het helaas niet mogelijk om met deze persoon een DNA-test te doen. Wel is het mogelijk om via een omweg te ontdekken of jullie familie van elkaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld, als een vader niet mee wil werken aan een vaderschapstest, wel kiezen voor een grootouder test. In dit geval test je dan of de ouders van de betrokken vader wel familie zijn van het kleinkind. Op deze manier geeft een dergelijke test toch antwoord op jouw vraag.

 

  1. De betrouwbaarheid van de test

Nu je weet welk type verwantschapstest past bij jouw situatie, is het belangrijk dat je kiest voor de meest betrouwbare test. Je kunt de betrouwbaarheid van een test nagaan door te kijken naar de nauwkeurigheid hiervan. Dit is met verwantschapstesten te zien aan het aantal ‘loci’. Het aantal loci houdt in op hoeveel plaatsen het DNA met elkaar vergeleken wordt. Hoe hoger het aantal loci, hoe hoger het aantal plaatsen waarop het DNA met elkaar vergeleken wordt en dus hoe nauwkeuriger de test. Wanneer je kiest voor een DNA-test met 20 loci, is de nauwkeurigheid 99,999%. Bij 25 loci is de nauwkeurigheid 99,9999%. Kies dus altijd voor een test met een aantal van minimaal 20 tot 25 loci.

Hoe doe je een DNA test?

6 oktober 2021