Steeds meer mensen willen een zelfstandig huis. Nee, dan heb ik het niet over een woning met een eigen wc en voordeur. Ik heb het over een zelfvoorzienend huis als het ware. Dit hoeft natuurlijk niet helemaal zelfvoorzienend te zijn, beetje bij beetje helpt ook al een heleboel. In deze blog vertel ik je meer over hoe je dit kan doen en waarom het interessant of belangrijk is om je huis iets meer zelfstandig te maken. Lees je mee?
Maar waarom dan?
We zijn met veel mensen op de wereld en we vragen een hoop van diens grondstoffen. Door zelf het een en ander op te wekken, te laten groeien en te besparen, maken we onze voetafdruk op de aarde kleiner en het kan ook nog eens heel erg schelen in onze eigen portemonnee op dagelijkse basis.
Groene vingers
Denk bijvoorbeeld aan de moestuin. Steeds meer mensen implementeren een eigen stukje moestuin in hun tuin. Niet alleen kunnen ze hier lekker aanmodderen en biedt het werk in de moestuin de nodige ontspanning. Ook zal je ineens een stuk minder spullen, groente en fruit bijvoorbeeld, bij de supermarkt moeten halen. Lees je in en begin dit seizoen nog met het planten van je eigen gewassen, dan heb je er ook snel plezier van. Plezier op het gebied van een nieuwe hobby, en plezier op je bord.
Eigen gas, water en elektra
Maar natuurlijk kan je jouw huis ook op andere manieren groen maken. Zo kan je kiezen voor salderen zonnepanelen. Op die manier haal je energie uit de kracht van de zon en dat scheelt weer op je energie of elektra rekening. En wist je dat je een btw teruggave zonnepanelen kan krijgen? Zo wordt het nog aantrekkelijker om duurzamer te leven. Daarnaast zijn er ook veel mensen die tegenwoordig regenwater opvangen en zelf zuiveren. Nog een idee!
Duurzame tips
Uiteraard kennen we ook allemaal de standaard tips voor een groener huis wel. Zo moet je niet onnodig het water uit de kraan laten lopen, de lampen uit doen en ook de verwarming kan vaak wel een graadje of twee lager staan. Het zijn kleine dingetjes maar ze maken een enorm verschil als we er met z’n allen wat vaker aan denken. Op die manier zorgen we voor onszelf, het voelt immers beter in de portemonnee. Maar we zorgen ook voor onze planeet en diens grondstoffen, want daar moeten we zuinig op zijn.